Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Σχέδια Ponzi & Pyramid Schemes

 

Τι είναι ένα Σχέδιο Ponzi;

σχήμα ponzi εναντίον πυραμιδικού σχήματοςΈνα τυπικό σύστημα Ponzi είναι ένα δόλιο επενδυτικό σχήμα στο οποίο ένας φορέας εκμετάλλευσης πληρώνει αποδόσεις των επενδύσεων από κεφάλαια που προέρχονται από νέους επενδυτές και όχι από νόμιμα επενδυτικά κέρδη. Οι φορείς εκμετάλλευσης προγραμμάτων Ponzi προσελκύουν νέους επενδυτές με ασυνήθιστα υψηλά βραχυπρόθεσμα ποσοστά απόδοσης.

Ο απατεώνας κερδίζει είτε χρεώνοντας προμήθειες για τις «επενδύσεις» είτε απλώς φεύγοντας με τα κεφάλαια των επενδυτών. Τα προγράμματα Ponzi γενικά καταρρέουν όταν δεν υπάρχει αρκετό νέο κεφάλαιο για να πληρώσει τη συνεχώς αυξανόμενη δεξαμενή των υφιστάμενων επενδυτών.

Το σχέδιο πήρε το όνομα του Charles Ponzi από τη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Στη δεκαετία του 1920, η Ponzi ξεκίνησε ένα σχέδιο που εγγυόταν στους επενδυτές απόδοση 50% από τις επενδύσεις σε ταχυδρομικά κουπόνια. Αν και ο Ponzi ήταν σε θέση να πληρώσει τους αρχικούς υποστηρικτές του, το σύστημα διαλύθηκε όταν δεν μπόρεσε να πληρώσει τους μετέπειτα επενδυτές.

Παραδείγματα σχημάτων Ponzi

  • Bernie Madoff: ένας μεσίτης της Wall Street του οποίου η επιχείρηση διαχείρισης περιουσίας ήταν ένα σχεδόν εικοσαετές σχέδιο Ponzi που εξαπάτησε τους επενδυτές δισεκατομμυρίων. Το σχέδιο του Madoff αποκαλύφθηκε από τον πληροφοριοδότη Χάρη Μαρκόπουλο.
  • JSG Capital Investments: δύο άνδρες από την Καλιφόρνια που υποσχέθηκαν υψηλές αποδόσεις μέσω επενδύσεων σε «καυτές» μετοχές πριν από την IPO. Δεν έγιναν ποτέ πραγματικές επενδύσεις.

Τι είναι το Σχέδιο Πυραμίδας;

Ένα πυραμιδικό σύστημα , που ονομάζεται επίσης σύστημα παραπομπής αλυσίδας, είναι ένα δόλιο επιχειρηματικό μοντέλο στο οποίο στρατολογούνται νέα μέλη με υποσχέσεις πληρωμής που συνδέονται με την ικανότητά τους να εγγράφουν μελλοντικά μέλη στο σύστημα. Καθώς η δεξαμενή μελών επεκτείνεται εκθετικά, η περαιτέρω πρόσληψη καθίσταται αδύνατη και η «επιχείρηση» γίνεται μη βιώσιμη.

Ένα πυραμιδικό σχήμα εμφανίζεται συχνά ως νόμιμη πρακτική μάρκετινγκ πολλαπλών επιπέδων (MLM). Ένα νόμιμο MLM χρησιμοποιεί τα κέρδη από τις μεταγενέστερες πωλήσεις για να πληρώσει μπόνους στους υπεύθυνους προσλήψεων. Ωστόσο, τα συστήματα πυραμίδας δεν περιλαμβάνουν σχεδόν καμία νόμιμη πώληση. Αντίθετα, οι προγενέστεροι επενδυτές πληρώνονται από τα εισερχόμενα κεφάλαια των επόμενων επενδύσεων αντί για τα πραγματικά κέρδη.

Παραδείγματα Πυραμιδικών Σχεδίων:

  • Burn Lounge: Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα μουσικής που προσέλκυε άτομα που πλήρωναν για το δικαίωμα πώλησης μουσικής, ενώ κέρδιζε βραβεία για τη στρατολόγηση άλλων ατόμων στην επιχείρηση. Τα μπόνους δεν συνδέονταν σε καμία περίπτωση με τις πωλήσεις εμπορευμάτων. Η FTC κέρδισε μια απόφαση 17 εκατομμυρίων δολαρίων.
  • Give and Take: Ένα αγγλικό πρόγραμμα στο οποίο μια ομάδα χειριστών ζήτησε 3.000 £ ως τέλος εισόδου και υποσχέθηκε ένα μπόνους 20.000 £ για την πρόσληψη ενός συγκεκριμένου αριθμού νέων μελών. Έξι άτομα καταδικάστηκαν για τη λειτουργία του συστήματος και εξέτισαν ποινή φυλάκισης.

Διαφορές μεταξύ Ponzi και Pyramid Schemes

Τα σχήματα Ponzi και οι πυραμίδες είναι παρόμοια αλλά όχι πανομοιότυπα.

Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο απατών είναι ότι ένα σύστημα Ponzi απαιτεί γενικά μόνο επένδυση σε κάτι από τα θύματά του, με υποσχόμενες αποδόσεις σε μεταγενέστερη ημερομηνία πληρωμής.

Τα συστήματα πυραμίδας , σε αντίθεση με τα συστήματα Ponzi, συνήθως προσφέρουν στο θύμα την ευκαιρία να «βγάλει» χρήματα στρατολογώντας περισσότερα άτομα στην απάτη.

Η SEC και η CFTC ασκούν αγωγές κατά των δραστών τόσο του Ponzi όσο και των συστημάτων πυραμίδας, και οι καταγγέλλοντες είναι απαραίτητοι για τη σύλληψη αυτού του είδους απάτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Best Torrent Sites - Top Torrent Sites 2022 1. ThePirateBay Read review Open website 2. Rarbg Read review Open website 3. 1337x Read review...